RESEPI LAKSA UTARA SIMPLE

RESEPI LAKSA UTARA SIMPLE

Kekda ni suka sangat makanan berkuah
Laksa suka kalau makan tak bertambah bukan Kekda namanya.

Kekda ni bukan pandai pun bab masak memasak ni.

Tapi bila keadaan memaksa tetiba boleh masak.
Bagaimana Kekda boleh terer masak laksa dan di puji oleh pakcik sedara katanya leh bukak kedai.hihihi malu eh laksa simple jek sebenarnya.Sebab waktu tu MIL Kekda nak buat laksa.Tetiba adiknya/pakcik Hubby datang.So dorg sembang tinggallah Kekda kat dapur sengsorg kena habiskan masakal kat dapur itu.


Bahan-bahannya:

Kuah laksa
1 kg ikan kembong
5-10 biji cili kering (kalau suka pedas lebihkan)
3-4 biji bawang besar 
sedikit  belacan.
10 asam keping.
Daun kesum  seikat
bunga kantan.
Garam / Serbuk perasa (jika suka)
Air kosong ikut kesesuaian.

(Bahan Laksa dan tabur)

1-2 bungkus laksa (dicelur sehingga lembut)
Daun selom / salad pun boleh/timun
Bawang besar.
Limau nipis/limau kasturi(potong 2)
Telur rebus.
Cili padi.

Semua bahan-bahan ni di potong halus dan mengikut kesukaan anda. 

Cara Membuat Kuah Laksa:

1. Rebus ikan, masukkan 2 keping asam jawa dan sedikit garam dalam air rebusan. Setelah masak, asing isi ikan dengan tulang dalam bekas yang berlainan. Air rebusan jangan dibuang, boleh digunakan untuk membuat kuah. Biasanya saya gunakan periuk yang sama untuk merebus ikan dan membuat kuah.

2. Masukkan isi ikan ke dalam blender dan kisar seketika dgn sedikit air. Jangan terlampau halus isi ikan itu. Biarkan isinya agak kasar. Tuangkan isi ikan yang telah dikisar ke dalam periuk yang ada lebihan air kukusan tadi.

3. Mesin pula tulang dan kepala ikan bersama air sehingga halus. Kemudian tapis airnya dan masukkan dalam periuk tadi. Ulang tapis sehingga 2 hingga 3 kali sehingga tiada sisa tulang yang tertinggal.ni nasib Kekda belajar ngan mami Kekda masa buat laksa..rupanya seakan sama je ye buat kuah laksa n laksam

4. Cili kering rebus Kekda buang biji kalau ada pin skit2 jek yg tertinggal dan dikisar bersama-sama bawang besar, bawang merah dan belacan sehingga halus. Kemudian masukkan kedalam periuk kuah tadi.

5. Dalam masa yang sama, masakkan kuah tadi dengan api sederhana.

6. Masukkan daun kesum, bunga kantan yang telah di potong, garam dan serbuk perasa serta asam keping.

7. Kacau2 kuah tu main2 skit tgk kepekatan n rasa cukup ke idok perasanya.Kepekatan kuah mengikut kesukaan korang la ek.

8. Biarkan mendidih dan betul2 masak

9. Sedia untuk dihidang bersama-sama laksa dan bahan-bahan tabur tadi.

Resepi ni resepi express dari kawan Kekda tau call dia pastu dia bagitau Kekda capai  jek mana yg kwn bgtau.

fuhhh meletop sedap xsangka Kekda leh masak rupanya

Add Kekda di fb or ig ye
fb:Ida Rashid
ig:ida_rashid_shaklee
blog:www.sihatdalamkehidupan.blogspot 
page 1:Kedai Vitamin Seri Kembangan & Putrajaya
HP:012 230 0921

0 Comments:

Post a Comment