Tuesday, 22 August 2017

Kelebihan dan khasiat vitamin c shaklee (Ida Rashid 012 230 0921)

25 khasiat Vitamin C

1. Membantu melindungi badan dari jangkitan penyakit dan memelihara kesihatan tulang dan gigi. Juga diperlukan utk membantu membina kolagen iaitu struktur protein penting dalam tisu penyambung.

2. Mengurangkan simptom demam dan bertindak sebagai anti-histamin yg berkesan dengan mengurangkan kesan tidak baik dari demam seperti sakit-sakit badan dan selesema. Juga mengawal alergi yg menyebabkan demam.

3. Anti-oksida yang sangat hebat dan berkesan dalam melindungi badan dari radikal bebas yg memberi kesan tekanan oksidatif atau "sel karat".

4. Merendahkan tekanan darah tinggi.

5. Memastikan saluran darah mengembang dengan baik.

6. Membantu mengurangkan kadar plumbum dalam darah secara mendadak.

7. Membantu untuk kurus dan mengekalkan berat yg ideal.

8. Membantu badan mengatasi tekanan dengan mengawal paras tekanan, hormon dan kortisol yang tinggi.

9. Pupil mata kita memerlukan Vitamin C untuk berfungsi dengan baik.

10. Melindungi sel dari kemusnahan DNA dan mutasi seterusnya mengelak dari barah untuk jangka masa panjang.

11. Membantu penghasilan dopamine dalam sistem saraf serta membantu fungsi adrenal dalam meningkatkan tenaga dalam badan.

12. Menghalang terkena sakit jantung dengan menghalang radikal bebas dari merosakkan dinding arteri yang boleh menyebabkan pembentukan plak

13. Mengawal paras gula dan mengurangkan risiko diabetes dan memulihkan simptom sedia ada.

14. Vitamin C yang rendah mempunyai risiko terkena asma.

15. Melindungi kulit dari radikal bebas yang terhasil kerana kesan jemur pada cahaya matahari, pencemaran dan kesan merokok.

16. Membantu penghasilan kolagen. Ia menyebabkan kulit jadi gebu dan warna tona pada muka. Kolagen melembapkan kulit dari dalam dan mengurangkan kedutan dan tanda penuaan.

17. Menggantikan tisu yang rosak sekaligus menyembuhkan luka dengan lebih cepat.

18. Melindungi DNA dari tindakbalas fotokimia yang menyebabkan tumor, perubahan warna kulit dan beberapa jenis barah kulit. Juga mencerahkan kulit dari masalah jeragat dan tompok-tompok penuaan, membantu kelihatan lebih muda dan kulit lebih lembut.

19. Membantu sistem aliran darah.  Juga memperbaiki rupa dan tekstur kulit.

20. Meningkatkan pertumbuhan rambut yang sihat, kuat dan lebat.

21. Membantu melawan bakteria atas kulit kepala. Ia membuang kelemumur dan membantu rambut untuk tumbuh dengan sihat. Ia juga mengelakkan kulit kepala dari gatal dan kering.

22. Mengurangkan rambut gugur dan menggalakkan lebih banyak rambut tumbuh kerana kelenjar adrenal adalah punca untuk seimbangkan hormon dalam badan.

23. Membantu meningkatkan aliran darah dan menguatkan kapilari. Ia penting bagi menghasilkan rambut yang kuat dan lebat.

24. Mengelakkan alopecia dan masalah botak bagi lelaki.

25. Membantu untuk mengekalkan warna asal rambut dengan mengelakkan kesan penuaan pada rambut.

☞Kesan kekurangan Vitamin C:

🔍 Gusi berdarah

🔍 Tanda-tanda lebam pada badan

🔍 Luka lambat sembuh

🔍 Sering letih dan lemah

🔍 Anemia

🔍 Salur darah mengecik

🔍 Rambut gugur

🔍 Sakit sendi

🔍 Darah dalam mata

🔍 Kulit kering dan gatal

🔍 Masalah pencernaan

☞Kelebihan Vitamin C Shaklee:

🍀 Diekstrak daripada jagung

- Sumber vitamin yang terdapat dalam jagung tidak akan hilang atau berkurang khasiatnya walaupun dimasak, direbus, dan dibakar berbanding dengan buah-buahan yang lain.

- Kebiasaannya sumber vitamin c banyak terdapat pada buah-buahan citrus yang mana tinggi dengan kandungan asid, dan jika diambil secara berlebihan, memberikan possibility kepada seseorang untuk mendapat cirit-birit.

- Sebab tu Saintis Shaklee dah reka dari awal lagi supaya sakit perut, cirit-birit dan gastrik dapat dielakkan dengan menggunakan ekstrak jagung instead of buah-buahan citrus.

No comments:

Post a Comment